Verkkokaupan tuotesivujen hakukoneoptimointi

Kirjoittaja
Julkaistu
Kategoria

Hyvin hakukoneoptimoitujen verkkokauppojen kävijäliikenteestä huomattava osa tulee tyypillisesti hakukoneiden orgaanisista hakutuloksista suoraan tuotesivuille. Suuren tuotevalikoiman verkkokaupassa tuotesivut luovat mittavan listan pitkän hännän avainsanoja. Niillä kun saa hyvän näkyvyyden orgaanisissa hakutuloksissa, tuo Google takuuvarmasti paljon ostoaikeissa olevia kävijöitä sivuille. Varsinkin, jos verkkokaupassa myydään tuotteita, joita usein etsitään hakukoneilla, on nimenomaan tuotesivujen hakukoneoptimointi todellinen rahantekokone.

Verkkokaupan hakukoneoptimointi noudattaa samoja periaatteita, kuin minkä tahansa nettisivuston hakukoneoptimoiminen. Verkkokaupassa on kuitenkin monia erityispiirteitä, jotka aiheuttavat helposti ongelmatilanteita, joita ei esimerkiksi blogia ylläpitävälle tule todennäköisesti koskaan vastaan. Tässä artikkelissa kerron, että mitä asioita verkkokaupan tuotesivuissa tulee erityisesti ottaa huomioon hakukoneoptimoinnin näkökulmasta.

Älä käytä valmiita tuotekuvauksia

Google haluaa näyttää hakutuloksissaan uniikkia laadukasta tietoa. Jos käytät verkkokauppasi tuotesivuilla valmistajalta saamiasi valmiita tuotekuvauksia, ovat samat tekstit todennäköisesti jo käytössä monissa muissa verkkokaupoissa. Google havaitsee tekstisisällön samankaltaisuuden nykyään usein jo indeksointivaiheessa. Tällaisessa tilanteessa Google voi jättää uuden sivun jopa kokonaan indeksoimatta, koska vastaava tietosisältö löytyy jo netistä ja Googlen indeksistä. Google olettaa, että sen ensin löytämä teksti on alkuperäinen ja uudet saman tekstisisällön sivut ovat vain “kopioita” alkuperäisestä. Ja jos Googlen indeksiin päätyy usealta eri sivustolta tuotesivut samalla tuotekuvauksella, niin Google näyttää niistä hakutuloksissa vain sen, jota se pitää luotettavimpana lähteenä tai sitten juuri tuon alkuperäisen tietolähteen.

“Mää vähän muokkaan tätä ensin”

Edellisestä johtuen moni verkkokauppias ottaa valmistajan tuotekuvauksen ja muokkaa sitä hieman; vaihtaa joitakin sanoja tms, ja laittaa sitten muokatun kuvauksen sivuille. Ääh. Tämä voi indeksointivaiheessa vielä mennä läpi, mutta Googlen algoritmit todennäköisesti jossain vaiheessa huomaavat vilunkipelin. Huonoimmassa tapauksessa Google olettaa, että olet varastanut tekstin sen alkuperäiseltä tekijältä ja yrittänyt peitellä jälkiäsi muokkaamalla tekstiä.

Varminta olisi siis kirjoittaa tuotekuvaus joko kokonaan itse, tai sitten kirjoittaa siihen iso osa omaa tekstiä ja ottaa sitten valmistajan tuotekuvauksesta vain tekniset tiedot tms copy-pastella mukaan. Tällöin olet tuonut lisäarvoa asiakkaalle (josta Google tykkää), vaikka mukana onkin myös kopioitua sisältöä.

Tuotevariaatioiden esitystapa – syteen vai saveen?

Myydäänkö verkkokaupassasi tuotevariaatioita – esimerkiksi vaatteita, joista on montaa eri väriä ja kokoa? Tällaisten tuotteiden esitystapa ei ole hakukoneoptimoinnin kannalta mikään ihan yksiselitteisen helppo juttu. Yleensä vaatekaupoissa eri värit ja kuosit ovat erillisinä tuotteina. Se on ihan perusteltua, koska tuotelistauksessa on asiakkaan helpompi selata suoraan eri värivaihtoehtoja. Tällöin jokaisella tuotevariaatiolla on oma URL-osoite ja oma sivu, jossa on oma otsikko jne – mutta tuotekuvaus on eri variaatioilla käytännössä sama. Ainakaan en ole vielä törmännyt yhteenkään verkkokauppiaaseen, joka kirjoittaisi jokaisesta värivaihtoehdosta erillisen tuotekuvauksen. Vieläkö muistat edellisen kappaleen opetuksen, jossa sanoin, että kopioitu sisältö ei ole hyväksi? Jos kaupassa on monia tuotesivuja, joilla on sama tekstisisältö, niin se ei ole hyvä juttu minkään niistä sivuista hakukonenäkyvyydelle.

Yksi ratkaisu ongelmaan on määritellä rel canonical -tagilla, että mikä tuotevariaatioista on se, jota pyritään optimoimaan. Rel canonical on sivulla oleva tagi, jolla voidaan kertoa hakukoneille, että “tästä osoitteesta löytyy alkuperäinen sivu – indeksoi se tämän sivun sijaan”. Tuotevariaatioilla se poistaa tuplasisällön ongelman, jos vaikka kaikilla eri värivaihtoehtojen sivuilla canonical-tagilla ohjataan esim harmaan väriseen tuotteeseen. Tällöin canonical-tagilla määritelty harmaa tuotevariaatio näkyy ongelmitta hakukoneissa, kun Google ei edes indeksoi muita värejä. Tuplasisältö-ongelma kuitattu.

Samalla tämä aiheuttaa kuitenkin toisen ongelman. Entä, jos käyttäjä Googlaa hakusanalla “Sininen BOSS kauluspaita” ja canonical-tagilla hakukoneet on ohjattu indeksoimaan Bossin harmaan kauluspaita? Käytännössä em ratkaisu heikentää kyseisen tuotteen osalta menestymisen mahdollisuuksia muilla värihauilla, kuin canonical-tagilla määritellyn tuotevariaation värillä.

Ongelmaan ei siis ole selkeää yleispätevää oikeaa vastausta. Kannattaa seurata analytiikasta, että kuinka paljon värikohtaisia hakuja tehdään ja tehdä sen pohjalta päätöksiä.

Mites isot pelurit tän hoitaa?

Zalandossa ja Nelly.comissa näyttäisi tuotevariaatiot olevan toteutettu omina sivuinaan ilman edellä kuvattua rel canonical -määritystä. Eli ne pyrkivät näkymään Googlessa myös värikohtaisissa hauissa. Tuplasisältö-ongelma voi puolestaan heikentää hakunäkyvyyttä tuotenimi-hauissa, jos hakusanassa ei ole väriä mukana.

Sen sijaan esim Rei.com on toteutettu siten, että jokainen tuote on omana sivunaan ja väriä vaihtamalla tuotesivun osoite ei vaihdu. Tämä on tuotenimi-hakuja ajatellen hyvä ratkaisu, mutta värikohtaisia avainsanoja ajatellen ei optimaalinen ratkaisu. Toki eri värivaihtoehdot on listattu sivulla, joten teoriassa tuotteet löytyvät värikohtaisillakin hakusanoilla, mutta eivät välttämättä rankkaudu yhtä hyvin kuin jos väri olisi myös otsikossa ja URLissa.

Myöskään Amazon ja Zappos.com ei ole optimoitu värikohtaiset avainsanat edellä. Nämä toimivat siten, että tuotteella on oma URL ja sen lisäksi jokaisella värivaihtoehdolla on oma URL:insa, mutta jokaisen värivaihtoehdon omalla sivulla rel canonical -tagi osoittaa tuotteen pääsivuun.

Eli isotkin pelurit hoitaa tän asian monella eri tavalla. Asiaan ei ole yhtä selkeää oikeata vastausta.

Tuotesivun otsikko ja URL

Haluat varmasti, että tuotteesi löytyy Googlesta, kun käyttäjä Googlaa tuotenimellä. Jotta se on mahdollista, Googlen täytyy tietää selkeästi, että tuotesivusi käsittelee nimenomaan kyseistä tuotetta. Tässä tuotesivun otsikko ja URL-osoite ovat tärkeitä signaaleja tuotenimelle relevantista sisällöstä. Sekä otsikossa, että URL-osoitteessa ensimmäiset sanat ovat Googlelle tärkeimpiä. Siksi kannattaa varmistaa, että tuotesivun otsikko alkaa aina tuotenimellä. Yrityksen nimi voi olla sitten sen jälkeen, jos mahtuu.

Tuotenimen mukana oleminen otsikossa ja URL:issa parantaa toki myös hakutulossivun CTR:ää tuotenimellä haettaessa, kun käyttäjä näkee ilmiselvästi hakutuloksesta, että ”täältä sitä saa”.

Tuotesivun URL:n olisi hyväksi olla suhteellisen lyhyt ja siitä kannattaa riisua kaikki ylimääräiset rimpsut ja koodit pois. Jos tuotenimi on tosi pitkä, niin URL-osoitteen osalta myös tuotenimestä kannattaa ottaa ylimääräisiä sanoja pois. Toisaalta jos kyseessä on merkkituote, niin brändin nimi kannattaa yleisesti ottaen laittaa sekä otsikkoon, että URL-nimeen mukaan, vaikka brändinimi ei tuotenimessä muuten olisi mukana. Joillakin toimialoilla otsikkoon ja URLiin kannattaa lisätä myös tuotenumero, jos on todennäköistä, että asiakkaat hakevat tuotetta Googlesta tuotenumerolla.

Jos verkkokauppaohjelmistosi vain mahdollistaa, niin minun mielestäni kannattaa käyttää näistä jompaakumpaa URL-rakennetta:

  1. URL:issa on pelkästään tuotenimi. Esim: www.esimerkki.fi/hp-elitebook-8560w
  2. URL:issa on kategorianimi ja tuotenimi. Esim: www.esimerkki.fi/kannettavat-tietokoneet/hp-elitebook-8560w

Itse suosittelen lähtökohtaisesti aina ensimmäistä vaihtoehtoa. Jälkimmäinen vaihtoehto voisi ehkä tulla kyseeseen, jos verkkokaupassa on todella paljon tuotteita. Kategoria voi auttaa sekä käyttäjää, että hakukonetta hahmottamaan sivuston rakennetta tosi isolla sivustolla.  Toisaalta tuossa voi joka tapauksessa hämätä käyttäjää se, että yleensä tuote voi kuulua moneenkin eri kategoriaan, mutta silti tuotesivulla voi olla vain yksi URL-osoite. Ja muropolulla voi hoitaa sen koko kategoriapuun esittämisen itse sivulla, joten käyttäjän ja hakukoneen on sitäkin kautta helppo nähdä, että missä päin sivustoa ollaan menossa.

Tuotesivujen URL-rakenteet on yleensä verkkokauppaohjelmistossa enemmän tai vähemmän sisäänrakennettuja ja niitä voi olla raskas lähteä muuttamaan. Huomaa, että olemassaolevia osoitteita ei kannata lähteä noin vain muuttamaan! Tämä URL-rakenteiden ohje on lähinnä hyvä ottaa huomioon uutta kauppaa perustettaessa tai alustan vaihdon yhteydessä, jolloin osoitteet joka tapauksessa yleensä muuttuvat. Tuotesivujen osoitteiden muutokset aiheuttavat yleensä väliaikaisen pudotuksen hakutuloksissa, vaikka kaikki toimenpiteet tehtäisiin oikein.

Tuotearvostelut

Käyttäjien kirjoittamat tuotearvostelut kasvattavat tutkitusti verkkokaupan konversiotasoa. Sen lisäksi tuotearvostelut on hyvä tapa saada tuotesivuille lisää uniikkia tekstisisältöä. Tällöin tuotearvostelut käytännössä voivat parantaa tuotesivun hakukonenäkyvyyttä. Yleisesti ottaen. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että tuotearvosteluista on hyötyä vain, jos ne ovat ”kunnollisia”. Googlen algoritmit nimittäin eivät tykkää hyvää käyttäjien tuottamasta roskasisällöstä.

Schema.org mikroformaatit

Schema.org mikroformaatit on rakenteellinen tapa ilmaista hakukoneille sivuston sisällön merkityksiä. Tuotesivulla esimerkiksi mikroformaattien avulla voidaan välittää hakukoneille tieto siitä, että nyt on kyseessä tuotesivu, tämä on tuotteen nimi ja tämä on sen valmistaja, hinta jne. Mikroformaattien avulla voidaan myös tuotearvostelujen keskiarvo ja tuotearvostelujen määrä välittää hakukoneille. Google esittää tähtiluokituksen hakutulossivulla ja parantaa näin hakutuloksen CTR:ää. Hinnan ja varastosaatavuuden esittäminen hakutulos-sivulla onnistuu myös microdatan avulla. Mikroformaatteja kannattaa todellakin hyödyntää tuotesivulla!

Microdata esimerkki

Mikroformaattien avulla voi myös välittää sivun muropolun tai tuotteen kyseessä ollessa kategoriapolun. Kategoriat näkyvät tällöin muropolkuna myös Googlen hakutulossivulla ja käyttäjä pääsee halutessaan niiden kautta navigoimaan myös suoraan kategoriaan.

Edellä olevassa esimerkissä näkyy hyvin mikroformaattien käyttö. Niiden alapuolella näkyy tuotesivun meta-kuvaus, josta seuraavaksi..

Tuotesivun meta-kuvaus on tärkeä – ihan aikuisten oikeesti

Tuotesivun meta-kuvaus ei näy tuotesivulla käyttäjälle lainkaan. Siksi moni verkkokauppias kokee sen syöttämisen turhaksi. Varsinkin, kun tuotteita on paljon ja jokaiselle tuotteelle oman kuvauksen kirjoittaminen on työlästä. Mutta meta kuvaus on tärkeä. Miksi?

Tuotesivun meta-kuvaus näkyy hakukoneen hakutulossivulla klikattavan linkin alapuolella. Tuotesivun otsikko (title) on puolestaan sen klikattavan linkin teksti. Nämä kaksi tekijää ovat erittäin tärkeitä tekijöitä hakutulossivun CTR:n kannalta. Eli mitä paremmat tekstit näihin saat, sitä useampi kävijä päätyy hakutulossivulta tuotesivullesi. Ja mitä useampi käyttäjä klikkaa hakutulossivulla juuri sitä sinun verkkokauppasi linkkiä, niin sitä korkeammalle myös tuotesivusi nousee Googlen hakutuloksissa kyseisellä hakusanalla. Lue lisää siitä miten hakutulossivun CTR vaikuttaa hakutuloksien rankingeihin Googlen hakukonenäkyvyys -oppaan luvusta Miten käyttäjien toiminta vaikuttaa sivuston hakukonenäkyvyyteen kappaleesta Avainsanakohtainen CTR hakutulossivulta.

Haluatko kasvattaa verkkokauppasi myyntiä? Yksi konkreettinen ja helppo keino alkaa myynnin kasvattaminen on syöttää jokaiselle tuotteelle oma meta-kuvaus. Muista, että meta kuvauksen täytyy olla uniikki: samalla sivustolla ei saa olla kahta tuotetta, joilla olisi identtinen meta-kuvaus. Sama juttu title-otsikon kanssa.

Google näyttää meta-kuvauksesta noin 160 merkkiä. Ja otsikosta noin 60 merkkiä. Tähän tilaan pitäisi saada oleellisin mahtumaan. Jos ja kun haluat tuunata metatietoja, niin Mangools SERP Simulator on kätevä ilmainen työkalu, johon otsikon ja meta-kuvauksen syöttämällä työkalu näyttää montako merkkiä ne ovat pitkiä ja miltä lopputulos suunnilleen tulee näyttämään.

Sisäiset linkitykset

Verkkokaupan sisäisillä linkityksillä on merkitystä paitsi suoran myynnin kannalta, myös hakukonenäkyvyyden kannalta. Tuotekuvauksesta tai muuten tuotesivulta tehdyt linkitykset liittyviin tuotteisiin tai vaihtoehtoisiin tuotteisiin voi auttaa asiakasta löytämään helpommin ne mieluisat tuotteet ostoskoriin. Ja sitä tavaraa voi myös keskimäärin kertyä ostoskoriin enemmän, kun tuotesivulla mainostetaan lisävarusteita ja muita yhteensopivia tuotteita.

Sisäiset linkitykset myös kertovat hakukoneille, että mitkä sivuston sivut ovat tärkeitä ja mitkä vähemmän tärkeitä. Jos joku tuote löytyy yksittäisen tuotekategorian sivulta 3, eikä siihen ole muualta linkkejä, toteaa hakukone sen olevan suhteellisen vähämerkityksinen sivu eikä rankkaa sitä korkealle myöskään hakukoneen hakutuloksissa. Kun tuotesivut linkittävät aktiivisesti toisiin verkkokaupan tuotteisiin, tulee niihin luonnollisella tavalla myös paljon uusia verkkokaupan sisäisiä linkkejä, jotka voivat auttaa myös tuotesivujen hakukonenäkyvyyden kanssa.

Tuotesivun kuvien optimointi

Tuotekuvat kannattaa aina optimoida kuntoon. Yllättävän moni käyttäjä voi etsiä tuotetta hakukoneen kuvahaun kautta ja päätyä sitä kautta verkkokauppaan. Kuvahaun kautta tulevien kävijöiden konversiotaso on ainakin oman kokemukseni mukaan yleensä muita kävijöitä alhaisempi, mutta ei se pienikään lisämyynti haitaksi ole.

  1. Skaalaa tuotekuva sopivan kokoiseksi ja kompressoi tiedosto pienikokoiseksi, jos verkkokauppaohjelmisto ei tee näitä automaattisesti. No yleensä nykyään tekee.
  2. Nimeä kuvatiedostot tuotenimen mukaisesti siten, että tärkeimmät avainsanat on kuvatiedostossa mukana. Älä käytä tiedostonimessä välilyöntejä, vaan korvaa välilyönnit väliviivalla.
  3. Määritä tuotekuvien alt-tekstiin tuotenimi. Tämä saattaa tulla verkkokauppaohjelmistosta oletuksenakin, mutta kannattaa varmistaa, että asia on kunnossa.

Mistä verkkokauppasi tuotekuvat ovat peräisin?

Mistä verkkokauppasi tuotekuvat muuten ovat peräisin? Tuotteiden valmistajalta? Vai otitko kuvat itse? Itse otetut on aina suositeltava vaihtoehto, mutta tottakai valmistajan valmiita kuvia voi myös hyödyntää. Riippuu tietysti käytettävissä olevista resursseista. Mutta älä missään tapauksessa ainakaan sorru siihen, mitä jotkut verkkokauppiaat ovat tehneet, että ovat pöllineet tuotekuvia omille sivuillensa kilpailijoiden verkkokaupoista. Se on tekijänoikeusrikkomus. Laitonta. Kilpailijasi löytävät helposti netistä kaikki ne apinat, jotka ovat varastaneet heidän kuviansa tai tekstimateriaalejansa. Kun syyllinen löytyy, syyllinen maksaa sakkoja – se tulee kalliiksi. Sen lisäksi kilpailija todennäköisesti tekee tekijänoikeusrikkomuksesta ilmoituksen Googlelle ja Google rankaisee pudottamalla sivuston hakukonenäkyvyyttä. Toistuvista rikkomuksista se voi vaikka poistaa koko sivuston hakukoneen indeksistä. Eli jos et halua menettää bisnestäsi, älä tee tekijänoikeusrikkomuksia. Lue aiheesta lisää Googlen hakukonenäkyvyys -oppaan luvusta Black-hat SEO ja spam, erityisesti kappaleesta Tekijänoikeuksien rikkominen.

Ulkoiset linkit suoraan tuotesivuille

Tuotesivujen hakukonenäkyvyyteen vaikuttavat toki kaikki muutkin yleiset hakukonenäkyvyyteen vaikuttavat tekijät. Näistä haluaisin kuitenkin nostaa esille vielä yhden: ulkoiset linkit, jotka tulevat suoraan tuotesivulle. Suoraan tuotesivulle tulevat ulkoiset linkit nostavat kyseisen sivun auktoriteettia (Page Authority) merkittävästi. Siksi tärkeimpien tuotteiden osalta kannattaisi pyrkiä saamaan muilta sivustoilta suoria tuotesivuun osoittavia linkityksiä.

Tämän tarve on Suomessa toimialakohtaista. Joillakin toimialoilla Suomessa riittää ihan hyvin, että hoitaa edellä mainitut asiat jotenkuten kuntoon. Kovasti kilpailluissa tuoteryhmissä ja kansainvälisillä markkinoilla se ei kuitenkaan välttämättä riitä. Silloin suoraan tuotesivuille tulevat ulkoiset linkit voivat ratkaista kilpailun hakutulos-rankingeista.

Kannattaa lukea myös Googlen hakukonenäkyvyys -oppaasta, että mitkä kaikki linkkeihin liittyvät tekijät vaikuttavat niiden tehoon hakukonenäkyvyyden parantamisessa. Kaikki linkit eivät nimittäin todellakaan ole yhtä hyödyllisiä ja jotkut voivat olla jopa haitallisia.

Johtopäätökset

Verkkokaupan tuotesivut tarvitsevat erityistä huomiota paitsi konversion optimoinnin, niin myös hakukoneoptimoinnin näkökulmasta. Tuotesivu on verkkokaupan väsymätön myyjä, joka joko saa diilejä aikaan tai sitten ei saa. Hyvin hakukoneoptimoitu tuotesivu on kuin aktiivinen myyjä, joka vetää magneetin tavoin liidejä puoleensa.

Tehtävälistaa tuotesivujen hakukonenäkyvyyden kuntoon saattamiseksi:

  • Kirjoita timanttisen hyvät uniikit tuotekuvaukset, joita asiakkaiden kiinnostaa lukea ja jotka myös konvertoivat tehokkaasti kävijöitä asiakkaiksi.
  • Kirjoita myös vetävät meta-kuvaukset tuotteille.
  • Tuotesivun otsikon alkuun aina tuotenimi.
  • Mikroformaattien käyttöönotto ASAP.
  • Tuotevariaatioiden esitystavan suunnittelu ja toteutus.
  • Tuotearvostelut käyttöön. Asiakkaiden aktivoiminen kirjoittamaan tuotearvosteluja.
  • Tuotesivujen URL-osoitteet kuntoon seuraavan sivustouudistuksen yhteydessä.
  • Hanki säännöllisesti ulkoisia linkkejä tärkeimpiin tuotteisiin.
  • Sisäiset linkitykset kuntoon tuotesivujen välille.
  • Tuotekuvien optimointi, alt-tekstit kuntoon.
  • Selaile jonkun aikaa Twitteriä. (Ei se kyllä vaikuta tuotesivujesi hakukonenäkyvyyteen, mutta jos joku kysyy, niin ainakin voit sanoa, että noudatat vain annettuja ohjeita.) Samalla voit jakaa tämän artikkelin sinne.