Tiesitkö, että YouTuben videohaku on maailman toiseksi suosituin hakukone heti Googlen jälkeen? Moni videomarkkinoinnin tekijä ei tajua optimoida videoita YouTuben omaa hakua varten: ajatuksena on upottaa video firman omille sivuille ja hyödyntää sitä some-kanavissa.Toki videoita kannattaa hyödyntää monissa eri kanavissa, mutta jos tuotat YouTubeen videoita, niin olisi hölmöä jättää YouTube-haun tarjoamat mahtavat mahdollisuudet hyödyntämättä. Optimoi aina YouTubeen laitettavat videot YouTubea hakua ajatellen! Tässä YouTube-hakukoneoptimoinnin oppaassa kerron sinulle, että miten se onnistuu. Periaatteet ovat hyvin yksinkertaiset ja loogiset, mutta monilta osin ne täytyy ottaa huomioon jo videon tuotantovaiheessa.
Youtube-haku toimii eri logiikalla kuin Google-haku
Google-haku esittää monilla hakusanoilla YouTube-videoita hakutulossivulla. On tärkeää tiedostaa, että Google hakee videot kuitenkin perustuen ihan eri asioihin kuin YouTube. Tässä esimerkki Google-hausta (vasemmalla) ja YouTube-hausta (oikealla) hakusanalla ”kitaransoiton alkeet”. Hakutuloksissa on osittain täysin eri tulokset. Molemmissa listoissa on vain kaksi samaa videota viiden kärjessä ja nekin ovat aivan eri sijoituksilla. Google-haku perustuu Googlen ranking-tekijöihin, kun taas YouTuben haku perustuu sen omiin algoritmeihin, joiden avaintekijät esittelen seuraavaksi.
Avainsanat on keskeisiä myös YouTube-optimoinnissa
Avainsanat ovat tottakai keskiössä myös YouTube-hauissa, jotta YouTube voi esittää hakusanaan liittyviä relevantteja hakutuloksia. Avainsanojen tulisi esiintyä videon otsikossa ja kuvaustekstissä, mutta myös ääniraidalla! YouTuben automatiikka kuuntelee videoiden ääniraidat ja osaa poimia sieltä tekstisisällön tietokantaansa. Mieti siis avainsanat tarkkaan jo ennen videon tuottamista ja muista käyttää niitä videota äänittäessäsi. Käytä samoja avainsanoja sekä videolla, että videon otsikossa ja kuvauksessa. Jos vaihdat otsikkoa myöhemmin vaihtaaksesi avainsanaa, se ei tule toimimaan optimaalisesti, jos uutta avainsanaa ei sanota videolla ääneen.
Videon katseluaika
YouTuben toive on, että käyttäjät viihtyisivät sen palvelussa mahdollisimman pitkään (mainosten vaikutuspiirissä). Videon katseluaika kokonaisuutena on siksi tärkeä YouTube-hakujen ranking-tekijä. Esim jos on 2 minuutin video ja 10 minuutin video ja kumpaakin katsotaan keskimäärin puolet, saa 10 minuutin video samalla katselukertojen määrällä 5 kertaa enemmän katseluaikaa! Siksi tosi lyhyet videot eivät yleensä näy hyvin YouTube-hauissa. Eli tee videoista riittävän pitkiä.
Toisaalta keskimääräiseen katseluaikaan ei vaikuta pelkästään videon kesto, vaan tottakai myös se, että kauanko käyttäjät viihtyvät katsomassa sitä. Katseluajan kannalta erittäin tärkeää on videon ensimmäiset 15 sekuntia, että käyttäjä jatkaa videon katsomista. Sinä aikana käyttäjä täytyy saada koukutettua! Älä siis aloita sieltä täältä jaaritellen ja niitä näitä puhuen, vaan mene suoraan asiaan! Kerro heti alussa lyhyesti, että mistä on kyse ja miksi käyttäjän kannattaa katsoa video loppuun asti. Tavoitteena herättää käyttäjän mielenkiinto. Monessa yhteydessä kannattaa videon alussa myös kertoa lyhyesti jostain aiheeseen liittyvästä saavutuksestasi, tutkimustiedosta tai jostain muusta todistusaineistosta, joka osoittaa, että sinulla on auktoriteettia kertoa tästä aiheesta. Yritä myös heti videon alussa tuoda esiin joku erityinen koukku, jolla houkuttelet käyttäjän katsomaan videon loppuun asti. Sellainen voi olla esimerkiksi jokin konkreettinen hyöty, poikkeuksellisen tiedon jakaminen, tuore tutkimustieto tms.
Käyttäjien interaktio
Mitä enemmän videota katsotaan, tykätään ja kommentoidaan, sitä korkeammalle YouTube sitä rankkaa. Sinun täytyy siis saada käyttäjät katsomisen lisäksi myös klikkaailemaan tykkäysnappia, kommentoimaan ja tilaamaan kanavasi. Mitenkäs sitä voi edesauttaa? No ensin tietysti pitäis tehdä tosi hyvä video. Kehota videon lopussa tilaamaan kanava, tykkäämään videosta ja kommentoimaan sen alle. Voit myös esittää videolla kysymyksen ja pyydät käyttäjiä vastaamaan alle siihen oman mielipiteensä. Tai voit pyytää käyttäjiä esittämään kysymyksiä videon alapuolelle lupaamalla vastata niihin.
Katselukertoja voit edesauttaa myös omilla nettisivuillasi upottamalla videon sivuillesi relevantille sivulle sivun yläosaan, jossa se saa hyvän huomioarvon. Silloin se saa paljon katselukertoja ja koska sivun asiayhteys on relevantti, katsovat monet videon todennäköisesti myös loppuun asti. Katseluaikaa kertyy.
Optimoi CTR, huomioi esikatselukuva
CTR:llä tarkoitan tässä yhteydessä YouTube-haun hakutulossivun CTR:ää (Click Through Rate). Eli montako prosenttia kyseisellä hakusanalla hakevista klikkaa YouTuben hakutulossivulta juuri sinun videosi auki. Mitä suurempi prosentti, sitä korkeammalle YouTube videon rankkaa tulevaisuudessa hakutuloksissa.
Voit vaikuttaa videosi CTR:ään kolmella elementillä, jotka hakutulossivulla videostasi näkyy: Otsikko, esikatselukuva ja tekstisnippet. Mieti siis otsikko ja kuvausteksti myös tältä kannalta – ei pelkästään avainsanojen näkökulmasta! Esikatselukuvan on syytä olla erilainen kuin muut saman hakusanan esikatselukuvat, jotta se erottuu hakutulossivulla joukosta. Ja tietysti myös asiayhteydessään houkutteleva, jotta sitä myös klikataan.
Merkkaa videon tärkeimmät kohdat
Youtubessa kannattaa videon kuvaukseen merkata videon keskeisimmät kohdat (aikaleima ja otsikko). Google voi näyttää hakutuloksissaan videon aikajanan kohokohtineen ja käyttäjä voi helpommin löytää videosta etsimänsä kohdan. Se voi siis lisätä videon katselukertoja niin Googlessa kuin Youtubesta. Kannattaa katsoa tästä Google Search Centralin opastusvideosta tarkemmin aiheesta:
Siinä se! Eli lyhyesti sanottuna:
Avainsanat otsikkoon, kuvaukseen ja videosisältöön.
Maksimoi videon kokonaiskatseluaika: Videon kesto, sen aloitus ja koukuttavuus.
Käyttäjien interaktion aktivointi.
Optimoi CTR.
Merkkaa videon kohokohdat (aikaleimat ja kohtien otsikointi.
Ja sitten vielä vinkki joka auttaa omille sivuillesi upottamaasi videota näkymään paremmin myös Google-hauissa:
Kun upotat videon omille sivuillesi…
Jos teet sivuillesi erillisen sivun, jossa pääosassa on upotettu video, esim ”kitaransoiton perusteet”, sisällytä sivulle videon alapuolelle myös videon transcript eli videon käsikirjoitus, sisältö tekstimuodossa. Kaikki käyttäjät ei ole sellaisessa tilanteessa, että pystyisivät katsomaan videota ja kuuntelemaan sitä äänillä. Transcript voi palvella heitä hyvinkin. Lisäksi Google ei tunnista videon ”tekstisisältöä”. Kun transcript on sivulla tekstimuodossa, on sivulla paljon relevanttia tekstisisältöä ja sivu rankkaantuu huomattavasti paremmin Googlen haussa.
Lisää vinkkejä?
Vielä vähän lisää vinkkejä YouTube SEO:n tekemiseen? Kannattaa katsoa tämä Ahrefsin julkaisema video aiheesta: